Siidi ajalugu ja valmistamine: iidne kultuuritraditsioon
Domingo Blogi

Siidi ajalugu ja valmistamine: iidne kultuuritraditsioon

 

Siid – Aegadeülene Luksuse Sümbol. Sukelduge siidi loo sügavusse, kus ajaloolised siidiusside kookonid kooruvad luksuseks ja iluks. See looduslik kangas, tuntud oma peenuse ja sära poolest, kajastab tuhandete aastate vanust pärandit, seostades end rikkuse, võimu ja elegantsiga. 

Siid pole pelgalt kangas; see on kultuuriloo elav peatükk, mis ühendab endas ajaloolist väärikust ja ajatut ilu.

Huvitav fakt: "Siidikangaste valmistamise ajalugu ulatub tagasi 6,000 aastat, ja selle kõige varasem leitud näide pärineb aastast 3,630 eKr Henanist. Siidikangaste tootmine oli Shangi dünastia (1600-1046 eKr) ajal juba kõrgelt arenenud."(Allikas: chinahighlights.com) 

Avastage Siidi Imeline Maailm: Luksus, Võim ja Ilu. 

 

Astuge ligi ajaloo lehekülgedele, kus siid – see ajatu luksus ja ilu sümbol – ootab oma lugu jutustamist. 

Siidiusside peenikestest niitidest kujuneb midagi erakordset, materjali, mis on sajandeid olnud kõrgseltskonna ihaldusobjekt. See looduslik kangas, mille sünnilugu algab siidiusside hoolikalt punutud kookonitest, on maailmas tuntud kui üks kõige kaunimaid ja luksuslikumaid tekstiile.

Siidi tuhandeaastane ajalugu on tihedalt põimunud rikkuse, võimu ja ilu teemadega, muutes selle tekstiilimaailma kõige põnevamaks ja saladuslikumaks peatükiks.

 

Siid ei ole lihtsalt kangas, see on kultuuriajaloo elav osa, mis on ühtaegu nii tagasihoidlik kui ka võimukas, peegeldades aegade jooksul kujunenud ühiskondlikke väärtusi ja esteetilisi ideaale. 

Hiina legendid ja siidi avastuslugu

Kujutage ette Hiinat tuhandeid aastaid tagasi – iidseid templeid, maalilisi maastikke ja keisripaleed. Siin, kus siid oli luksuse ja rafineerituse sünonüüm. 

Siid, see looduslik imematerjal, mida siidiussid kookonitesse hüübivad, oli tol ajal midagi enamat kui kangas; see oli rikkuse, võimu ja peenuse kehastus. Selle lummav lugu, mis ulatub tagasi aegade hämarusse, on täis intriige, saladusi ja ühiskondliku staatuse sümbolismi.

Rännak tagasi iidsesse Hiinasse, keisrikoja lopsakatesse aedadesse. Legend räägib keisrinna Si Ling Shih'ist, kes avastas siidi kogemata.

Elegantselt puu all istudes, nautides rahulikku teehetke, langeb kookon tema tassi ja hakkab imeliselt hargnema, paljastades niidid, mis annavad alguse Hiina siidikunstile. See hetk muutis ajalugu, tõstes siidi Hiinas väärtusliku aarde staatusesse.

"Umbes aastal 2,700 eKr oli Kollase Keisri Huangdi abikaasa teed joonud murakapuu all, kui siidiussi kookon kukkus tema tassi. Jälgides, kuidas kookonist hargnes kiud, mõistis ta, et tugevat filamenti saab kasutada riide valmistamiseks. Nii sündis tööstusharu. Ta õpetas oma rahvale, kuidas kasvatada siidiusse ja hiljem leiutas kanga kudumise masina." (Allikas: chinahighlights.com)

 

Siiditootmise saladus – Hiina varjatud pärand

 

Siiditootmise saladus – Hiina varjatud pärand. Kujutlege Hiina ühiskonda, kus siidi tootmise oskused olid kõrgelt hinnatud riigisaladused. Iga sõna, mis vihjas sellele saladusele, võis kaasa tuua surmanuhtluse.

Saladuse rangus: "Siidi tootmise protsess oli üks ajaloo kõige rangemalt kaitstud saladusi. Igaüht, kes leiti smugeldamas siidiusside mune, kookoneid või murakapuuseemneid, karistati surmaga." (Allikas: chinahighlights.com) 

 

 

 

Kolmandal sajandil eKr hakkasid hiinlased siidiga kauplema. Nad avasid Siiditee – müstilise kaubatee, mis ulatus kaugele Hiinast kuni Vahemere äärteni, sidudes kaugeid kultuure ja rahvaid.

 

"Hiina kaupmehed eksportisid siidi Lääne ostjatele. Roomast ja hiljem kristlikest kuningriikidest reisis ida poole vill, kuld ja hõbe." (Allikas: britannica.com) 

Keiserlik eksklusiivsus: Siidi ainulaadne roll. Astuge sisse keskaegsesse Hiina keisripaleesse, kus siidi kandmine oli reserveeritud ainult kõige kõrgemale klassile. Keisri perekond ehtis end valge siidiga palee seinte vahel, samal ajal kui kollane siid kaunistas neid avalikel üritustel.

See oli aeg, mil siidist sai sümbol mitte ainult luksusest, vaid ka poliitilisest jõust ja kuninglikust päritolust.

 

Siidi ajaloo alguspäevil oli see kangas mõeldud ainult keisrile ja tema lähikondlastele. Keiserlikus palees kandis ta valget siidi, samas kui avalikes kohtumistes eelistas ta kollast siidi. See privileeg laienes ka tema pärijale ja peamisele naisele. 

Euroopa siidi ajalugu: "Enne tööstusrevolutsiooni nõudis mustriga siidikanga loomine oskuslikku kangrust ning olulist investeeringut seadmetesse ja toorainesse. Mustriga siidid ja sametid, eriti need, mis olid kaunistatud vääris metallniitidega, toodeti Euroopas vaid mõnes suures keskuses, kus oli võimalik efektiivselt kokku tuua tooraine, spetsialiseeritud kangasteljed ja oskuslikud käsitöölised." (Allikas: metmuseum.org) 

Siiditööstuse tähtsus Prantsusmaal: "Prantsusmaal oli alates viieteistkümnendast sajandist Toursis oluline siidikudumise tööstus. Kuningas Louis XIV ajal (valitses 1643–1715) võttis rahandusjuht Jean-Baptiste Colbert ambitsioonika skeemi tekstiilitööstuse korraldamiseks ja edendamiseks nii kodu- kui välismaal. Lyon, mis oli varem olnud oluline kaubanduskeskus Itaalia tekstiilide importimiseks, kerkis esile kui reorganiseeritud tööstuse keskus, ületades Toursi kui Prantsusmaa suurima luksuslike siidkangaste tootja." (Allikas: metmuseum.org)

 

Keiserlik eksklusiivsus: Siidi ainulaadne roll

 

Lääne kiire armumine siidi: saladus, mis ei jäänud varju. Kujutlege hetke, mil siid jõudis esmakordselt Euroopa rikkalikele turgudele. Kaupmehed ja aadlikud, vaimustuses sellest eksootilisest kangast, vallandasid siidinõudluse tõusu.

Iga siidikiud rääkis lugusid kaugest ja salapärasest Hiinast. Kuues sajand pKr märkis ajastut, mil siiditootmine levis Aasias, Euroopas ja Lähis-Idas, ühendades erinevaid kultuure ja avardades kaubanduse piire.

Siid kui väärtuslik kaubanduslik ja rahanduslik vara. Seitsmendal sajandil, Pärsia Araabia vallutamise järel, avanesid uued kaubateed, tuues kaasa siidinõudluse kasvu. Siidist sai väärtuslik kaup, mida kaubeldi kogu Siiditeel, muutudes mõnikord isegi valuutaks.

Kujutlege elavat kaubandusvahetust – kaupmehed, kes näitavad oma kaupa, ning siidi kasutamine valuutana, peegeldades selle unikaalsust ja väärtust eri kultuurides.

 

Lääne kiire armumine siidi: saladus, mis ei jäänud varju

 

Lääne maailmas kogus siid kiirelt populaarsust, põhjustades nõudluse järsku kasvu. Hiinlased hoidsid siiditootmise protsessi salajasena aastaid, kuid ajapikku lekkis see saladus välja. Kuues sajand pKr märkis ajajärku, mil siiditootmine levis laialdaselt Aasiasse, Euroopasse ja Lähis-Itta.

 

Siid kui väärtuslik kaubanduslik ja rahanduslik vara

Seitsmendal sajandil loodi Pärsia Araabia vallutamise järel Läänes uusi kaubateid, mis veelgi suurendas siidinõudlust. Siid muutus kaubateedel hinnaliseks kaubaks, mida kasutati mõnel juhul isegi valuutana erinevates maailma osades.

 

Euroopa: Siidi glamuurse teejuht  

Neljandal sajandil pKr jõudis siid Euroopa kõrgklassi ringkondadesse, muutudes kiiresti rikkuse ja mõjuvõimu sümboliks. Keskajal sai siidist kuningliku elegantsi võrdkuju, olles hinnatud keerukate rõivaste ja seinavaipade valmistamisel.

 

Renessanss: Siidi Õitsengu Aeg 

 

Renessansi perioodil kogus siid veelgi enam populaarsust, eriti luksuslike rõivaesemete ja sisekujunduskangaste seas. Firenze, Itaalia, sai tõeliseks siiditootmise keskuseks, paistis silma ühena Euroopa juhtivatest siiditööstuse linnadest.

 

Itaalia siiditööstuse prestiiž: "Mustriga siidveluur oli kõige kallim ja prestiižikam kõikidest kootud tekstiilidest. Itaalia poolsaare linnriigid tootsid keskajal ja renessansiajal enamus Euroopa luksussiidist, säilitades luksustekstiilide tootmise domineerimist kuni seitsmeteistkümnenda sajandini. Viieteistkümnendal ja kuueteistkümnendal sajandil olid Veneetsia ja Firenze tuntud oma luksuslike sametite poolest, millesse oli kootud kuld- ja hõbeniite suurte lilleliste mustritega, mis olid inspireeritud granaatõuna motiivist." (Allikas: metmuseum.org)

 

 

Prantsusmaa siiditööstuse areng: "Prantsusmaal oli alates viieteistkümnendast sajandist oluline siidkudumise tööstus keskendunult Toursi linnale. Louis XIV valitsemisajal (1643–1715) algatas Jean-Baptiste Colbert ambitsioonika plaani Prantsusmaa tekstiilitööstuse korraldamiseks ja edendamiseks. Lyon, mis oli varem oluline kaubanduskeskus Itaalia tekstiilide impordiks, kerkis esile kui reorganiseeritud tööstuse keskus ning möödus Toursist kui Prantsusmaa peamisest luksuslike siidkangaste tootjast." Allikas: metmuseum.org)

 

Siidi Tänapäevane Tootmine: Globaalne Levik ja Tõhusus

 

Nüüdseks on siidi tootmine levinud üle maailma, ulatudes Hiinast ja Indiast kuni Itaalia ja Prantsusmaani. Tootmisprotsessid on muutunud tõhusamaks, muutes selle kunagise hoolikalt valvatud saladuse kättesaadavamaks. 

Tehnoloogilised arengud siiditootmises: "Tehnoloogia on mänginud olulist rolli siiditootmise efektiivsuse tõstmises ja protsesside lihtsustamises. Tänapäeva seadmed ja masinad on asendanud teatud käsitsi tehtavad tööd, vähendades aja- ja tööjõukulu. Samas, jätkusuutlike praktikate esilekerkimisega uurib tööstus uuenduslikke lähenemisi, mis vähendavad keskkonnamõju." (Allikas: nancysnotions.com)

 

Siiditootmise Protsess: Alates Siidiussidest Kuni Niidini. 

Siiditootmine algab siidiusside kasvatamisega, kellele antakse toiduks murakapuu lehti. Pärast kookonite keerutamist, keedetakse neid ja keritakse lahti, et saada kätte väärtuslikud siidikiud.

    1. Siidiusside Kasvatamine (3-8 nädalat): Siiditootmise esimene etapp on siidiusside kasvatamine. Nad saavad toiduks ainult murakapuu lehti, mis on nende kasvu jaoks eluliselt tähtsad. Siidiussid kasvavad intensiivselt ligikaudu 3-8 nädala jooksul, kuni nad on valmis kookonite loomiseks.
    2. Kookonite Keerutamine (2-3 päeva): Kui siidiussid on küpsed, hakkavad nad end ümbritsema peene siidikiuga, moodustades kookoni. See protsess kestab umbes 2-3 päeva, mille jooksul iga siidiuss keerutab enda ümber ligikaudu 900 meetrit siidiniiti.
    3. Kookonite Kogumine ja Sorteerimine (1 päev): Pärast kookonite valmimist kogutakse need ja sorteeritakse vastavalt kvaliteedile. See protsess nõuab suurt tähelepanu, et valida välja parimad kookonid siidiniidi tootmiseks.
    4. Kookonite Keetmine (30 minutit kuni 1 tund): Valitud kookonid keedetakse seejärel vees, et pehmendada seritsiini – liimi, mis hoiab siidikiudu koos. Keetmisprotsess kestab 30 minutit kuni 1 tund, sõltuvalt kookonite tugevusest ja kogusest.
    5. Siidiniidi Kerimine (mitu tundi kuni päev): Peale keetmist keritakse kookonitest lahti siidiniidid. See on aeganõudev ja peen töö, kus kookonist keritakse õrnalt lahti ühtlane siidiniit. See etapp võib võtta mitu tundi kuni terve päeva, sõltuvalt niidi pikkusest ja keerukusest. 

Orgaaniline siid: "Üks selline lähenemine on orgaanilise siidi arendamine. Orgaaniline siid toodetakse keskkonnasõbralike meetoditega, välditakse kahjulike kemikaalide ja pestitsiidide kasutamist. See mitte ainult ei aita keskkonda, vaid tagab ka siidikanga vabaduse potentsiaalsetest toksiinidest, muutes selle tarbijatele ohutumaks. Orgaanilise siidi nõudlus on pidevalt kasvanud, kuna tarbijad on muutunud teadlikumaks oma valikute keskkondlikest ja tervisemõjudest." (Allikas: nancysnotions.com)

 

Siidi Mitmekülgsus: Niidist Kangani. 

    1. Siidiniidi Keerutamine (mõned tunnid): Pärast siidiniidi kerimist keerutatakse see tugevamaks niidiks, mida saab kasutada kudumiseks. Niidi keerutamine on oluline etapp, mis määrab lõpliku kangast valmistatava materjali kvaliteedi.

    2. Kangaste Kudumine (sõltuvalt disainist mitmest päevast nädalateni): Keerutatud siidiniitidest kudutakse seejärel erinevaid kangaid. Kudumisprotsess sõltub kangast ja disainist, võttes aega mitmest päevast kuni mitme nädalani. 

 

Siid on tuntud oma pehmuse, vastupidavuse ja luksusliku välimuse poolest. See leidub erinevates toodetes, alates elegantsetest rõivastest kuni pehmete kodutekstiilideni, pakkudes nii esteetilist naudingut kui ka praktilist mugavust.

 

Tehnoloogia integreerimine siiditootmises: "Teine trend siidikangaste tootmises on tehnoloogia integreerimine disaini- ja tootmisprotsessidesse. Digitaaltrüki tehnikad võimaldavad keerukaid ja detailseid mustreid otse siidikangale trükkida, vältides traditsioonilisi kudumis- või värvimismeetodeid. See avab uued võimalused loominguliseks väljenduseks ja kohandamiseks, kuna disainerid saavad katsetada laia värvide ja disainide valikuga." (Allikas: nancysnotions.com)

 

Siidi Kasutusalad Tänapäeval: Mitmekülgsusest Funktsionaalsuseni

 

 

Siid leiab rakendust paljudes valdkondades:

    • pruudi- ja pidulik riietus, kus see lisab elegantsi;
    • lipsud ja sallid, mille värvid on erksad ja mitmekesised;
    • voodipesu s.h. ka siidist padjapüürid, pakkudes pehmust ja temperatuuri reguleerimist;
    • langevarjud, tänu siidi tugevusele ja elastsusele;
    • polsterdus, kus siidi vastupidavust hinnatakse; seinakatted, mis elavnevad siidi värvireaktsioonide tõttu; 
Previous
Kuiv näonahk: hooldusnipid talvel ja suvel
Next
Kuivad juukseostad ja kahused juuksed: 5 levinumat põhjust ja hooldus